Konferencia a máig feldolgozatlan Kádár-korszakról

MTI
2005.10.24. 11:56

Ma is csak akkor lehetséges a jelenkortörténet megfelelő szakmai tanulmányozása, ha az állam és a politikai erők megfelelő toleranciával viseltetnek a kutatásokkal kapcsolatban - mondta Glatz Ferenc történész, akadémikus a Kádár-korszak és a rendszerváltás című tanácskozás hétfői nyitónapján Budapesten.

Az MTA volt elnöke szerint az ország működését alapjaiban határozta meg a vizsgált korszakban az a tény, hogy a szovjet megszállási zónában volt, és az, hogy itt milyen politikai rendet alakítottak ki. Az állam történetét nem lehet mikroszinten vizsgálni, nem lehet értékelni az állam vezetőinek mondatait anélkül, hogy a zóna egészében elemeznénk a kérdést, valóban Moszkvából vezérelték vagy az állami vezetés számlájára írandó egy-egy tett - hangoztatta.

Bayer József politológus, az MTA Politikatudományi Intézetének igazgatója bevezető előadásában arról beszélt: bár 16 év telt el a rendszerváltás óta, máig nincs "érvényes olvasata a változásoknak". Szólt arról is, hogy a tervutasításos gazdaság és az állampárti diktatúra körülményei nem voltak alkalmasak a megújulásra, s miközben a fejlett Nyugat sikeresen alkalmazkodott a globalizáció kihívásaihoz, a kényszer-modernizáció rendszere nem működhetett megfelelően.