Hiller: október 23-az öröm ünnepe, november 4-e a gyászé

MTI
2005.11.02. 08:41

November 4-én kegyelettel fejet hajtunk az elesett hősök emléke előtt - jelentette ki Hiller István pártelnök szerdán egy televíziós műsorban, amelyben az újságírók arról kérdezték, mi az MSZP viszonya október 23-ához és november 4-éhez.

Október 23-a örömünnep, bátor fiatalokat ünneplünk, akik hittek abban, hogy ebben az országban jobb lesz; november 4-én pedig kegyelettel fejet hajtunk az elesett hősök emléke előtt - mondta az MSZP elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Hozzátette: véleménye szerint "az elmúlt fél évtized legdurvábban megült ünnepe volt az idei október 23-i, amikor nemhogy a nemzeti összetartás, hanem kimondottan (...) és (...) egyértelműen a Fidesz által gerjesztett pártoskodás volt az úr Magyarországon".

A pártelnök kitért arra is, hogy a másik oldal szónokai az MSZP-t az 1956-os forradalom vérbefojtói örökösének állítják be. Kijelentette: "a szocialista párt Nagy Imre szellemi örökösének vallja magát, és mi mindannyian, személy szerint én is ezzel a tisztelettel tekintek az életpályájára és különösképpen arra, amit 1953 után, kiváltképpen pedig 1956-ban tett; demokrata lett és ezt a demokráciát, az ő demokrácia-felfogását mártíromság követte 1958-ban".