Kuncze: Orbán leenné a tortáról a konyakos meggyet

MTI
2005.11.12. 12:31
Orbán Viktor öt pontja a nemzeti garanciatörvényben olyan, mint amikor valaki leeszi a tortáról a konyakos meggyet - jelentette ki Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke egy szombati televíziós műsorban. „Azért azt észre kell venni, hogy Orbán Viktor öt pontja a nemzeti garanciatörvényben az olyan, mint amikor valaki leeszi a tortáról a konyakosmeggyet, anélkül, hogy vizsgálná, hogy lejárt-e már a torta szavatossága" - mondta az SZDSZ elnöke a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában.

Magyarázatként hozzátette: a magyar egészségügy, a közigazgatás, az önkormányzati rendszer, az adórendszer, a gazdaság versenyképességének kérdését a garanciatörvény javaslata "mind elkerüli, mert itt már problémák vannak, amikről őszintén kellene beszélni".

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a parlamentben a héten azt javasolta, alkossanak nemzeti garanciatörvényt, amiben garantálják, hogy az ebben a törvényben foglalt vívmányokat csak kétharmados törvénnyel lehessen módosítani. A politikus elképzelése szerint a garanciatörvényben szerepelne a 13. havi nyugdíj, a gyermekek után járó adókedvezmény, a panelfelújítási program megőrzése, továbbá az, hogy a gáz, a villany és a gyógyszer ára legfeljebb az infláció mértékével emelkedhet, valamint a mindenkori kormány köteles lenne az áfát időben visszatéríteni.