Visszaválthatók a lejárt gyógyszerek

MTI
2005.11.30. 17:50

December elsejétől a gyógyszertárak kötelesek visszavenni a lakosságtól a háztartásokban maradt, fel nem használt, lejárt szavatosságú gyógyszereket - tájékoztatta az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének tiszti-főgyógyszerésze az MTI-t. Csütörtöktől minden patikában kötelezően ott lesz egy hulladékgyűjtő tartály, amibe bedobható a háztartásokban összegyűlt fölösleges gyógyszer.

Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének tiszti-főgyógyszerésze, Bódis Lászlóné tájékoztatása szerint az egészségügyi miniszter rendelete minden közforgalmú és fiók-gyógyszertárra vonatkozik. A zárt gyűjtőtartályokat a patikák - saját lehetőségeik és döntésük alapján - vagy a közforgalom előtt nyitva álló helyiségben (officina), vagy a lakosságtól elzárt területen helyezhetik el. Ez utóbbi esetben a gyógyszertár szakszemélyzete veszi át a fölösleges orvosságokat, és teszi a tárolóba.

Magyarországon az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint évente kétezer tonna gyógyszerhulladék keletkezik, amely a lakosság által fel nem használt, lejárt szavatosságú orvosságokból, és azok csomagolásából tevődik össze. Ennek jelentős része a jelenlegi gyakorlat szerint a kommunális hulladékba kerül, és veszélyes anyagként szennyezi a környezetet. A maradványgyógyszerek begyűjtése és megsemmisítése uniós kötelezettség.