Emberi jogokról a Gödörben

Index
2005.12.11. 07:50

"Az államok nem morális szereplők, az emberek viszont igen, s így igenis képesek arra, hogy morális normákat érvényesítsenek a nagyhatalmú intézményekkel szemben" - álltak Noam Chomsky szavai a Magyarországi civil szervezetek Emberi Jogi Fesztiváljának programjában, amit az Emberi Jogok Világnapja alkalmából a budapesti Gödör Klubban rendeztek szombaton.

Az idézet bírálatnak tekinthető, utalva az állami szerepvállalás csekély mértékére, mondta el Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjokért (TASZ) elnöke az Indexnek. Megjegyezte, hogy Magyarország fejlett országnak tekinthető, az EU tagjaként nálunk szó sincs lefejezésekről, vagy hasonlóan drasztikus jogtiprásról. Éppen fejlettségünk miatt kéne olyan törvényi kereteket szabni, amelyekkel maximálisan érvényesíthetőek az emberi szabadságjogok. Dénes szerint ez nagyban múlik az állampolgárok és különösen a politikusok hozzáállásán is. Amíg a közvélemény azt az álláspontot képviseli, hogy szélsőséges véleményeket ne lehessen hangoztatni, amíg a kisebbségi csoportok gyülekezését korlátozni szeretnék, addig szélmalomharcnak tűnhet harcolni a szólás és a gyülekezés szabadságáért. Ezek a jogok nem az állam jótékonyságán múlnak, hiszen az alkotmányban lefektetett alapjogokról beszélünk. A politikusok felelőssége, hogy az emberek milyen mértékben vannak tisztában nem csak kötelezettségeikkel, hanem jogaikkal is.

A fesztiválon szó volt a határon túlról érkező magyarok migrációjának problémáiról, az egyedülálló nők gyerekvállalásáról, valamint a romák helyzetéről az igazságszolgáltatásban.

A fesztivál programját hajnalig tartó népzenei és könnyűzenei programok zárták.

A rendezvényt a TASZ, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), valamint a Magyar Helsinki Bizottság szervezte. Részt vett még az Amnesty International Magyarország, az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ (Indok), a Habeas Corpus Munkacsoport, a Háttér Társaság a Melegekért, a Kendermag Egyesület, a Kurt Lewin Alapítvány, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNE).