A Tubesre telepítendő lokátor miatt aggódik Borhidi Attila

MTI
2005.12.14. 19:59

A Fidesz pécsi országgyűlési képviselő-jelöltje nem tartja szerencsésnek, hogy a kormány a Tubest választotta a katonai radarállomás telepítésének új helyszínéül. Borhidi Attila erről szerdán beszélt az MTI-nek. A Tubes sem jobb választás a Zengőnél - mondta Borhidi Attila, aki a Tubest is magába foglaló pécsi 2. számú körzet fideszes jelöltjeként szerdán mutatkozott be a sajtó képviselőinek.

A politikus személyes véleményének hangot adva úgy ítélte meg, hogy a Tubes semmivel sem értéktelenebb, mint a Mecsek legmagasabb pontja, az új helyszín is a fontos élőhelyeket védő Natura 2000 program alá tartozik, ahol mintegy negyven védett növényfajt tartanak számon. Az építkezés ráadásul új utak építésével, a régik szélesítésével jár, mindez szinte elkerülhetetlen a környezet károsítása nélkül.

Hozzátette: a beruházás biztonsági kockázatot is rejt magában, hiszen a hegy közel van Pécshez, a lokátor pedig egy olyan, felderítésre szolgáló katonai célpont, amelyet háborús konfliktusokban az elsők között semmisítenek meg.