Megrótták a fiatal baloldalt Vas megyében

MTI
2005.12.23. 18:19

Négy személy esetében megszüntette a nyomozást, kettőt megrovásban részesített a Zalaegerszegi Városi Ügyészség abban az ügyben, amelyet a Fiatal Baloldal tíz Vas megyei szervezetének valótlan tartalmú iratok alapján történt bejegyzésére hivatkozva, személyes adatokkal való visszaélés vétsége címén indított el 2003 októberében két feljelentő - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség sajtóreferense az MTI-t pénteken.

"Egy-egy szombathelyi és mesterházai lakos feljelentésében - a községeket megnevezve - azt állította: tíz Vas megyei Fib-Isz szervezet megalakulásáról szóló jegyzőkönyvek a valóságban meg nem történt alakuló gyűléseket rögzítenek" - közölte Pirger Csaba.

Elmondta: a feljelentők szerint az - általuk csak másolati példányban csatolt - alakuló ülési jegyzőkönyvek, valamint nyilvántartásba vételi kérelmek elkészítésében és felhasználásában részt vett Szabó Bálint Gábor, a fiatal baloldal csepregi szervezetének elnöke, Zuschlag János országos elnök, Tóth Csaba, az MSZP megyei elnökhelyettese és Táncsics Péter, a kőszegi párszervezet elnöke.

A zalaegerszegi ügyészség december 20-i határozata szerint bebizonyosodott, hogy Táncsics Péter és Zuschlag János nem követett el bűncselekményt, Szabó Bálint és Tóth Csaba esetében pedig nem volt kétséget kizáróan bizonyítható a magánokirat hamisítás vétsége. Ezért velük szemben a nyomozást megszüntették.

Az ügy további két érintettje hamis neveket írt rá az MSZP-s belépési nyilatkozatra. Őket - cselekményük társadalmi veszélyességének csekély fokára tekintettel - az ügyészség megrovásban részesítette. A határozatok ellen a kézbesítéstől számított 8 napon belül bármelyik érintett panaszt emelhet a zalai főügyészségen - tudatta a sajtóreferens.