Tóth András nyitott a titoktörvény finomítására

MTI
2006.01.12. 15:36

Tóth András államtitkár elképzelhetőnek tartja, hogy kikerüljenek a titokvédelmi törvényből a félreértésre okot adható rendelkezések. A minősített adat védelméről szóló törvényjavaslat 17 paragrafusának azon rendelkezése, miszerint a minősített adat nem hozható nyilvánosságra, differenciálatlan, mivel mindenkire és minden minősített adatra vonatkozik - nyilatkozta csütörtökön az MTI megkeresésére a nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár a jelenleg az Országgyűlés előtt fekvő előterjesztésről.

"A magam részéről nyitott vagyok arra, hogy ezeknek, a nyilvánvaló félreértést is okozó mondatoknak vagy okozható mondatoknak a kivétele megoldható, de hát ez az én személyes véleményem" - fogalmazott Tóth András, aki szerdán a Magyar Újságírók Országos Szövetségének képviselőivel tárgyalt a törvényjavaslatról. Ez utóbbiról a MÚOSZ - MTI-hez eljuttatott - hírlevele is beszámolt.

Kifejtette: van olyan adat, amely külföldi eredetű, például a NATO-ból kerül Magyarországra, egy ilyen adat nyilvánosságra kerülése senkinek nem lehet az érdeke. De lehet olyan nem nyilvános vagy korlátozott terjesztésű adat, amelynek a nyilvánosságra kerülése nem jelent akkora gondot, szabálysértési kérdésként rendezhető - tette hozzá.