Felavatták a prágai magyar nagykövetség új épületét

MTI
2006.01.12. 23:28
Sólyom László magyar, valamint Václav Klaus cseh államfő jelenlétében csütörtökön este ünnepélyesen felavatták Magyarország prágai nagykövetségének új épületét.

A prágai magyar nagykövetség új épülete Prága elit villanegyedében már a magyar állam tulajdona, ingatlana, míg a korábbi követségi épületeket a magyar állam csak bérelte. Ezzel jelentős anyagi megtakarítást ér el a magyar állam.

Az ünnepségen és fogadáson részt vett Václav Havel, cseh exállamfő is, akinek villája a magyar nagykövetség közelében van. "Mindig vonzódtam a magyarokhoz. Most pedig gyakorlatilag szomszédok vagyunk. Szívesen eljövök, ha hívnak" - mondta az MTI prágai tudósítójának Havel.

A magyar államfő, aki kétnapos munkalátogatáson van Prágában, délelőtt vendéglátójával Václav Klausszal tárgyalt. Délután találkozott a cseh parlament két házának elnökével, valamint ellátogatott a Szent Vitus székesegyházba és a strahovi kolostorba. Megkoszorúzta Rákóczi Ferencz erdélyi fejedelem Kisoldali téren lévő emléktábláját is.

Látogatása második napján pénteken, Sólyom László Jirí Paroubek cseh miniszterelnökkel tárgyal, majd találkozik a csehországi magyarok képviselőivel.