Az EP-petíciós bizottsága Debrecenben fog vizsgálódni

MTI
2006.01.24. 21:54

Marcin Libicki, az Európai Parlament petíciós bizottságának lengyel elnöke bejelentette, hogy az EP a debreceni nagyerdei építkezés körülményeinek a tisztázására ez év márciusában tényfeltáró küldöttséget utaztat Magyarországra - tájékoztatta az MTI-t az MSZP EP-delegációja kedd este.

A bizottság a Tiszántúli Természetvédők Társulásának négyezer debreceni polgár aláírásával megtámogatott beadványával foglalkozott Brüsszelben. A petíciót benyújtók azt kifogásolják, hogy az 1939 októberében természetvédelmi területnek nyilvánított és Magyarország uniós tagsága, 2004 júniusa óta kiemelten védett területként nyilvántartott debreceni Nagyerdőben környezetet károsító társasház és a hozzá vezető út építésébe kezdtek.

A természetvédelmi előírások megszegését szerintük sem közbiztonsági, sem egészségi szempontok nem indokolják s nincs közérdekű kényszerítő indok sem, hogy az épületet és az utat a több értékes védett fa-, növény- és állatfajnak otthon adó területen építsék meg.

Miután az engedélyezés jogi hátterét megalapozó dokumentumok a magyar hatóságoktól nem érkeztek meg, a parlamenti bizottság Dobolyi Alexandra (MSZP) képviselő, bizottsági tag javaslatára nyitva hagyta az ügy megvitatását, a kérdésre a jogszabályi háttért tisztázó dokumentumok megérkezése után visszatérnek - áll a tájékoztatásban.