Új Nemzedék Kártyát vezetne be a Fidesz

MTI
2006.01.27. 15:28

Ha a Fidesz kormányra kerül, bevezeti az Új Nemzedék Kártyát, amellyel a fiatalok állami támogatásokat és különböző kedvezményeket vehetnének igénybe - mondta Szijjártó Péter, a Fidelitas elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.

A fiatalok társadalmilag hasznos tevékenységükkel, például véradással, környezetvédelmi akciókban való részvétellel, vagy nyelvvizsgával, illetve sport- és tudományos eredményekkel pontokat gyűjthetnének a kártyára, amelyekért cserébe állami és kereskedelmi kedvezményeket, állami támogatásokat kapnának.

Ilyen lehet például a szünidőben való utazás, belépő sport- vagy kulturális rendezvényekre, államilag támogatott hitelfelvétel esetén kamatkedvezmény, de kereskedelmi megállapodás esetén akár éttermi fogyasztást és könyveket is lehetne pontokkal fizetni - tette hozzá. Mint mondta, a kártya az általános iskola megkezdésétől a 30-ik életév betöltéséig járna.

Komássy Ákos, a Fiatal Baloldal (FIB) elnöke az MTI-nek úgy reagált Szijjártó Péter sajtótájékoztatójára, hogy súlyos probléma, ha valaki pontgyűjtő akciót akar, "gazdálkodj okosan játékra" akarja kényszeríteni a fiatalokat, miközben az életesélyeikről van szó.

Az elnök szerint a Fidelitas olyan akciót hirdet, ahol azok kapnak pontokat, akik az ő értékrendjük szerint élik az életüket. Komássy Ákos azt mondta: a Fiatal Baloldal elutasítja az ilyen népnevelő törekvéseket, mivel meggyőződése: a fiatalok elég érettek ahhoz, hogy ne kelljen morális diktátumok és pontrendszerek között élniük.