Minden képviselő határidőre leadta vagyonnyilatkozatát

2006.01.31. 20:13

Minden képviselő leadta vagyonnyilatkozatát a törvényben előírt, január 31-i határidőre - közölte az MTI érdeklődésére Karsai József. Az Országgyűlés mentelmi bizottságának munkatársa elmondta: kedden 83 vagyonnyilatkozatot adtak le, amelyek közül az utolsó este fél nyolc előtt néhány perccel érkezett meg a bizottsághoz. A 386 parlamenti képviselő vagyonnyilatkozata február 1-től az interneten is megtekinthető.

Karsai József közölte: a képviselők vagyonnyilatkozata nyilvános, ám a hozzátartozók bevallásait nem kezelik nyilvánosan. Ez utóbbi dokumentumokba egy vagyonnyilatkozati eljárás esetén is csak a mentelmi bizottság tagjai tekinthetnek be. A képviselők jogállásáról szóló törvény 2001-es módosítását követően 2002 januárjától kell évente benyújtania vagyonnyilatkozatát minden parlamenti képviselőnek. Korábban ezt a kötelezettséget a ciklus elején és végén kellett teljesíteniük.

Ha egy képviselő nem adja le időben vagyonnyilatkozatát, a késlekedés idején nem gyakorolhatja képviselői jogait és nem kaphat képviselői juttatást sem. Karsai József tájékoztatása szerint szankciót csak 2002-ben, az első évben kellett alkalmazni. Akkor két képviselő a határidőt követő reggel adta be a dokumentumot, s ezért - bár képviselői jogaikat nem korlátozták - egy napi bérüket levonták.