Fidesz: a romák rosszabbul élnek, mint négy éve

MTI
2006.02.09. 15:32

A Fidesz szerint a romák rosszabbul élnek mint négy éve, olyan helyzetben vannak mint a rendszerváltáskor - hangsúlyozta az ellenzéki párt két politikusa, Farkas Flórián és Soltész Miklós csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Farkas Flórián, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom roma szervezet vezetője szerint a kormány közhasznú munka programja, az új családtámogatási rendszer és a Fészekrakó program nem segít a cigányokon, míg a megélhetési, utazási költségek emelkedése jelentősen sújtja a romákat. Farkas Flórián arra hívta fel a figyelmet, hogy a roma ösztöndíjprogram sem működik megfelelően, a roma fiatalok fele nem kapja meg az ösztöndíjat, és méltatlan módon utasítják el őket.

"Farkas Flórián Fidesz-parancsra amnéziában szenved" - mondta Teleki László, az esélyegyenlőségi minisztérium roma ügyekért felelős politikai államtitkára. Farkas Flóriánnak látnia kellene, hogy az ösztöndíjrendszerek hogyan alakultak, mivel tagja annak a közalapítványnak, amely az ösztöndíjpályázatokat az elmúlt, és a jelenlegi kormányzati ciklus alatt kiírta. "Az Orbán-kormány alatt Farkas Flórián, mint kuratóriumi tag, összesen 270 millió forinttal tudott pályázati kiírásokat megjeleníteni, a jelenlegi kormányzati ciklus alatt pedig közel egymilliárd forintot adtunk arra az ösztöndíjprogramra, amit kritizál" - közölte Teleki László.