Tusnádfürdői beszéd - elutasították Orbán keresetét

MTI
2006.02.10. 17:04

Nem jogerősen elutasította Orbán Viktor jó hírnév megsértése miatti keresetét a Fővárosi Bíróság pénteken. A Fidesz elnöke azért perelt be két szocialista politikust és két napilapot, mert azt állították róla, hogy tusnádfürdői beszédben kódolt antiszemitizmus fogalmazódott meg.

A bíróság szóbeli indoklása szerint Orbán Viktort nem személyében sértette Újhelyi István, az MSZP alelnöke és Simon Gábor, a szocialista párt választmányi elnöke, valamint a kijelentéseket közlő Népszabadság és Népszava, hanem egy kijelentését bírálták - közölték a peres felek jogi képviselői az MTI-vel.

Szalay Péter, a Fidesz elnökének ügyvédje elmondta: nincs arról szó, hogy a bíróság megállapította volna, hogy Orbán Viktor kódoltan antiszemita. Aki ezt mondta rá - folytatta Szalay Péter, az azért nem követett el jogsértést, mert ez egy olyan bírálat, amit a politikusnak az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően el kell viselnie.

Strasser Tibor, a két szocialista politikus ügyvédje közölte: a tusnádfürdői beszédet Újhelyi István és Simon Gábor különösen a genetikai szó használata miatt kritizálta, és úgy vélték, a szöveg teljes olvasatában kódolt zsidózásnak tekinthető, mivel Kun Béláról és Rákosi Mátyásról volt szó benne.