Demszky a Turulnál emlékezőkre figyelmeztetett

MTI
2006.02.12. 14:13
Budapest felszabadulásának 61. évfordulójáról tartott megemlékezést Budapesten a Szent István parkban a Raoul Wallenberg szobornál a Szabad Demokraták Szövetsége vasárnap.

Demszky Gábor főpolgármester beszédében jelzésértékűnek nevezte, hogy mely politikai erő hol emlékezik meg 1945 február 13-áról. A KDNP, amely közös választási listát állít a Fidesszel, a Turul szobornál emlékezik, annál a Turulnál, amely a világháború előtt a szélsőjobboldali erőknek volt a szimbóluma - mutatott rá. "Mi magyar liberálisok viszont egy olyan szobornál emlékezünk Budapest felszabadulásáról, amelyet az 1945 utáni rövid demokratikus időszakban terveztek, és az 1990 utáni szuverén demokratikus Magyarország polgári állítottak ismét fel" - hangoztatta.

Pető Iván kijelentette, mindazt, ami 1945 február 13-án, akár már a következő napon történt, nem lehet a felszabadulás szóval felhőtlenül jellemezni. "Bár időben egybeesik a náciktól és támogatóiktól történő megszabadulás és az új megszállás, valamint egy másik rossz rendszer kezdete, február 13-án minden tisztességes budapesti ember jó lelkiismerettel emlékezhet a háború, a náci és a nyilas korszakot lezáró felszabadulás pillanatára, és azokra is, akik ezért életüket áldozták".