Az SZDSZ április 9-re hirdet tömegdemonstrációt

MTI
2006.03.22. 11:11
Az SZDSZ sem akar kimaradni a tömegdemonstrációk szervezésében folyó versenyből, ezért a párt tömegdemonstrációt hirdet a liberális szavazók számára április 9-ére, a szavazófülkékbe - jelentette ki Kuncze Gábor szerdán Szombathelyen. "Azt kérem a liberális szavazóktól, legyünk ott a fülkékben, mutassuk meg, hogy milyen sokan vagyunk, ott mondjunk véleményt demokráciáról, köztársaságról, szolidaritásról, szerintünk ugyanis egy higgadt, nyugodt parlamentáris demokráciában ez a fajta tömegdemonstráció az, amely igazán eredményre vezethet".

Az SZDSZ elnöke reagált Orbán Viktornak arra a javaslatára, hogy a választásokat követően állítsanak fel egy költségvetési tanácsot. Kuncze elmondta: az ötlet Csillag István volt gazdasági minisztertől származik, ő írt először róla tavaly decemberben, majd elképzeléseit részletesen is kifejtette az Élet és Irodalomban. "Vagyis ez az ötlet sem Orbán Viktortól ered, bár kétségtelen, hogy átnézve a Fidesz programját, ez az egyetlen jó ötlet benne. (...) nem kell azonban annyira büszkének lenni arra, hogy más ötletét sikerült elvenni".

Kuncze Gábor szerint lehetséges, hogy a választások után alakul egy költségvetési tanács, amely őrködik majd a költségvetés egyensúlya fölött, bár a Csillag-féle javaslat a költségvetés egyensúlya érdekében 2008-ig egy "erős béklyót helyezne a kormányzatra", amit szavai szerint aligha valósítanának meg, ha a Fidesz kerülne kormányra. "Egyébként sem hiszem azt, hogy a Fidesz megvalósítaná a programját, ha helyzetbe kerülne, a Fidesz programja ugyanis megvalósíthatatlan".