Rendben zajlik a szavazás a tengerentúlon

MTI
2006.04.01. 23:16
Helyi idő szerint a kora délutáni órákig fennakadás nélkül, rendben zajlott a szavazás az egyesült államokbeli és kanadai magyar külképviseleteken, ahol szombaton reggel hat órakor megkezdődtek az országgyűlési választások.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok közül a New York-i főkonzulátuson helyi idő szerint fél kettőig a regisztráltak 43 százaléka, száznyolcvan választópolgár adta le szavazatát.

Horváth Gábor főkonzul elmondta, hogy többen messziről érkeztek, volt, aki egyenesen Chicagóból jött. Sokan családostul, gyerekestől kerekedtek fel az útra. New Yorkban öt személy hiába jelent meg, a helyszínen kiderült, hogy elmulasztották magukat átkérni magyarországi választókörzetükből.

A washingtoni nagykövetségen is rendben zajlik a szavazás, délután 2 óráig 133-an szavaztak, ami a regisztráltak 53,8 százalékát jelenti. A nagykövetségen a déli órákban sűrűsödött a részvétel, és mintegy félórás várakozás után kerültek sorra a választók.

A kanadai Torontóban Bagi László főkonzul tájékoztatása szerint rendben zajlik a voksolás. Délután 2 óra tájban a részvételi arány már 60 százalék felé közeledett.

A három időzónával nyugatabbra lévő csendes-óceáni parti Los Angelesben a szavazás közép-európai idő szerint délután négykor kezdődött meg. Helyi idő szerint fél 11 óráig a 165 jelentkezőből 36-an adták le voksukat.

Vadas Károly konzul elmondta, hogy 200 kilométeres körzetből is érkeztek a szavazók, egy 92 éves idős úr egyedül autózott a 120 kilométerre Mission Viejo városból, hogy leadhassa szavazatát.