OVB: a mozgóurna-szolgáltatás sértheti a választás tisztaságát

MTI
2006.04.13. 22:44

A mozgásban gátolt választópolgárok kérhetnek segítséget annak bejelentéséhez, hogy mozgóurnát szeretnének szavazatuk leadásához, de bizonyos esetekben sérülhet a választás tisztasága az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtökön este elfogadott állásfoglalása alapján.

A dokumentum szerint a választópolgár szándék abejelentéséhez igénybe vehet segítséget, de sérti a választás tisztaságának megóvása, a választási csalás megakadályozása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét az, ha a mozgóurnás szavazásra bárki felhívást tesz közzé, közvetítői tevékenységet kínál, vagy a szavazás megszervezéséért bármely más módon mozgósító tevékenységet fejt ki.

Az OVB megállapította továbbá, hogy sérti az önkéntes részvétel elvét, a választás tisztaságát, ha valaki más választópolgár részére, de tudta nélkül igényel neki mozgóurnát.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a mozgásban gátolt választópolgárt szavazásának lehetővé tételéért - kérésére - a szavazatszámláló bizottság legalább két tagja mozgóurnával felkeresi.