Gyurcsány: az ország azt akarta, hogy a koalíció kormányozzon

MTI
2006.04.15. 20:13
Az MSZP és az SZDSZ együtt több szavazatot kapott, mint a jobboldali palettára adott összes szavazat, tehát az ország azt akarta, hogy liberálisok és szocialisták kormányozzanak tovább - mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Rádió 16 óra című műsorában közölt interjúban szombaton.

A koalícióért másfél éve, vagy jó pár hónapja nagyon sokan "egy fabatkát" sem adtak volna, ma pedig azt látjuk, hogy az ország aktív többsége ezt a koalíciót támogatja - mondta az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Hozzátette: "nem engedném elrontani az örömünket, ami még persze nem végleges öröm, de öröm". Elmondta: úgy érzi, ha a szocialista és a liberális szavazók is elmennek szavazni a második fordulóban, akkor nyerni fognak. Ugyanakkor megjegyezte: sok szerencsét kívánnak riválisaiknak.

A választások két fordulóját illetően arra hívta fel a figyelmet: egyelőre az derült ki, hogy az első mérkőzés érvényes, csak nem eredményes. Új mérkőzés van, senkinek nincsen gólja, senkinek nincsen szavazata, ezért újra el kell menni - fűzte hozzá a kormányfő.

Az államháztartási hiányra vonatkozó adattal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc elmondta: a választóknak a magyar gazdaság állapotának valós megismeréséhez nem pártvezérekre, hanem elemzőkre, kutatókra kellene hallgatniuk.

Az adatok közzétételének időpontjáról elmondta: a dátumot januárban választották ki, amikor senki nem tudta, hogy mikor lesznek a választások. "Lehet, hogy volt a másik oldalon, aki tudta, de mi nem tudtuk"- jegyezte meg.

Emlékeztetett: 1999-ben ennél lényegesen nagyobb hiány mellett az akkori miniszterelnök és Matolcsy György azt mondta, hogy abból semmire nem lehet következtetni. "Nincs ma már hitele ezen politikusoknak" - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP a szavatok alapján a második forduló után egyedül is kormányt alakíthat, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: ahhoz nagyon sok véletlen egyidejű, nagyon valószínűtlen összejátszásának kell megtörténnie. Az is szélsőséges forgatókönyv, hogy innen a jobboldal nyerni tudna - fűzte hozzá.