Az SZDSZ az élettársak gyermekeit is támogatná

2006.05.04. 13:36

A Szabad Demokraták Szövetsége módosító javaslatot fog benyújtani az élettársak által nevelt gyermekek egyenjogú támogatása érdekében, mivel az új parlament legelső és legfontosabb feladatainak tartja a családtámogatási rendszer átalakítását. Az SZDSZ közleményében hangsúlyozza, hogy a liberális párt egyetért Takács Albert helyettes ombudsmannal, és támogatja azt a felvetését, miszerint a házastársi és élettársi kapcsolatot egyenjogúsítani kell a családtámogatásnál is. A szabad demokraták változtatni kívánnak azon, hogy a törvény ma még nem biztosítja a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket akkor, ha a szülők egymás gyermekeit egy háztartásban, de élettársi közösségben nevelik.

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerdán közleményben jelentette be, hogy törvény módosítására tett javaslatot az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszternek annak érdekében, hogy az élettársi közösségben nevelkedő gyermekek a családi pótlék összegének megállapításánál azonos elbírálás alá essenek a nagycsaládban élő gyermekekkel.

Takács Albert megállapította, hogy a jogszabályok nem szólnak az élettársi közösségben élők gyermekeiről, így az ilyen körülmények között élő gyermekek szociális biztonságának elősegítése, a gyermeknevelés anyagi terheinek csökkentése nem szerepel a törvény céljai között. Ezek a gyermekek a kedvezmények és támogatások megállapításakor hátrányt szenvednek az olyan gyermekekkel szemben, akik nagycsaládnak minősülő közösségben élnek. "Ez pedig egyértelműen sérti a diszkrimináció alkotmányból fakadó tilalmát" - írta többek között közleményében Takács Albert.