Szili boldogan lenne újra házelnök

MTI
2006.05.06. 14:26
Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke szívesen vállalná újra a házelnöki tisztséget, amennyiben az új parlament megalakulása előtt az MSZP frakciója ezt megszavazza - mondta Szili Katalin az MTI-nek szombaton egy fővárosi kiállítás megnyitója után.

"A frakciónak kell megszavaznia, hogy ki lesz a következő házelnök. Ha én erre további lehetőséget kapok a frakció és a párt részéről, nyilván akkor én ezt szívesen vállalom" - fogalmazott a politikus. Emlékeztetett arra, hogy parlamentbe bejutott öt párt megegyezett arról, a házelnököt a legnagyobb kormányzó párt adja majd.

Arra kérdésre, hogy az új házelnök tisztségéről volt-e már bármilyen egyeztetés az MSZP-ben, Szili Katalin nem kívánt részletekbe bocsátkozni, mindössze annyit mondott, hogy "ennek is eljön majd az ideje". Hozzátette: szerinte az új parlament május 16-i alakuló ülése előtt tartandó szocialista frakcióülésen kerülhet szóba az, ki is lesz az Országgyűlés új elnöke.

"Szükséges és elégséges mennyiségű alelnökre van szükség" - mondta az MTI-nek Szili Katalin azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban nézeteltérés támadt a parlamenti pártok között abban, hány alelnökre is van szükség az új Országgyűlésben.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz politikusai, akik most a többi párttal szemben nem öt, hanem három alelnökre tettek javaslatot, négy évvel ezelőtt maguk is az Országgyűlésbe bejutott pártok számának megfelelően öt alelnököt javasoltak.