Gyurcsány '56 sokszínűségéről

MTI
2006.06.07. 12:29

Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök szerint a jelenkorban is érvényes, ami 1956-ban, akkor - bár az első szó kicsit megbicsaklik - mindenki egyetértett a forradalom ügyének három legfontosabb célkitűzésével, de csak addig a kérdésig, hogy demokrácia vagy diktatúra, szabadság vagy alávetettség, nemzeti öntudat, függetlenség vagy önfeladás, ezen túlmenően mindenki másképpen akarta berendezni a szabad, független Magyarországot.

A kormányfő ezzel a köszöntővel nyitotta meg a Nagy Imre Alapítvány, a Nagy Imre Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia szerdai, budapesti emlékülését, Nagy Imre mártír miniszterelnök születésének 110. évfordulója alkalmából.

A pluralizmus kapcsán Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy a mai politikában Mécs Imre és Wittner Mária is az 1956-os forradalom ügyének hordozója, amit el kell fogadni és fel kell dolgozni, akkor is, ha nagy távolságok választják el őket. A kormányfő úgy értékelte, hogy meg kell érteni 1956 sokszínű, sokgyökerű ügyét, nem mai politikai szándékainkat kell alátámasztani vele.

Az emlékülésen mutatták be a Nagy Imre snagovi naplójegyzeteit, gondolatait, illetve az ő és társai levelezését illusztráló, könyv alakban megjelent műveket.  • Hírek
  • Támogatások