A fővárosi SZDSZ nem akar közös listát az MSZP-vel

2006.06.12. 17:00

Az SZDSZ nem akar az MSZP-vel közös fővárosi választási listán indulni az októberi önkormányzati választásokon. A liberális párt a választásokkal kapcsolatos kérdésekben hétfőn ismertette álláspontját. A dokumentum kiadását azzal indokolták, hogy Molnár Gyula, a szocialisták budapesti elnöke korábbi ígérete ellenére nem kereste meg tárgyalási javaslattal Demszky Gábor főpolgármestert. Véleményük szerint továbbá az ügyben "naponta egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangzanak el" országos, illetve budapesti szocialista vezetőktől.

"Nem kaptunk felhatalmazást a liberális választóktól arra, hogy bármilyen okból feladjuk Budapesten az SZDSZ önállóságát. Meggyőződésünk egyébként, hogy egyik párt érdekét sem szolgálná 2006-ban a közös lista, az kizárólag politikai üzenetet hordozna a későbbi választások tekintetében" - írják az SZDSZ-esek. A liberális párt budapesti vezetői sikeresnek tartják a koalíciós együttműködést, mert a két párt közösen teremtette meg annak lehetőségét, hogy a legfontosabb budapesti fejlesztések megkezdődjenek, és közölték: szívesen együttműködnének a szocialistákkal a választás során úgy, hogy Demszky Gábor a két párt közös főpolgármester-jelöltje. Ebben az esetben természetesnek tartják, hogy a választások után komoly hatáskörrel rendelkező helyettest jelöljenek a szocialisták.

Molnár Gyula sajtószóvivőjén, Domonkos Csabán keresztül azt közölte: nem változott semmi, azaz programban gondolkodnak és nem személyekben. A szocialisták azt is hangoztatták: nem a sajtón keresztül akarják megismertetni álláspontjukat a tárgyalópartnerrel, hanem személyesen, a keddi megbeszélésen.