Horváth Aladár feljelentése a szászfai romák ügyében

MTI
2006.06.26. 19:07
Rendőrségi feljelentést tett Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szászfára költöztetett romák ügyében, akik idén tavasszal csereszerződéssel kerültek át Gagybátorból a kistelepülésre.

Idén május elején szinte az éj leple alatt költöztette át a 37 fős nagycsaládot a gagybátori vállalkozó Szászfára, akik két, több évtizede üresen álló, lakóházba költözhettek be - idézte fel az előzményeket az alapítvány elnöke.

Jelenleg amellett, hogy rettenetesek a körülmények, Horváth Aladár véleménye szerint egyes, a csereszerződés során készült okiratokon hamis adatok szerepelnek, ezért feljelentést tett az encsi rendőrkapitányságon.

Mint mondta: a romák egyébként Gagybátorban a vállalkozó szomszédságában laktak, aki saját, illetve lánya nevére vásárolta a szászfai házakat, majd "megtörtént az átköltöztetés".

"A százhetven fős kistelepülés egyik házában húszan laknak, a másik épület állapota kritikus, így fennáll a veszély, hogy az ott élők hamarosan fedél nélkül maradnak" - közölte az alapítvány elnöke.