Társadalmi vita a felülvizsgált lisszaboni akcióprogramról

MTI
2006.09.06. 19:25

A kormány első olvasatban elfogadta a felülvizsgált nemzeti lisszaboni akcióprogramot, amelyet szeptember 8-án bocsát társadalmi egyeztetésre - közölte szerdán a Kormányszóvivői Iroda.

Az Európai Unió állam- és kormányfői tavaly márciusban egyetértettek abban, hogy a növekedést és foglalkoztatást középpontba állító lisszaboni stratégia céljainak megvalósulásához elengedhetetlen a nemzeti elkötelezettség erősítése. Ennek érdekében minden tagállamnak 2005. október 15-ig 3 évre szóló nemzeti akcióprogramot kellett benyújtania az Európai Bizottságnak.

A bizottság idén januárban adta ki a magyar dokumentum értékelését. Ezt figyelembe véve a kormány átdolgozta és szeptember elején társadalmi egyeztetésre bocsátja a felülvizsgált nemzeti akcióprogramot.

Az átdolgozás során figyelembe vették az európai uniós állam- és kormányfők által márciusban kijelölt prioritásokat - a kutatás-fejlesztést, az üzleti környezet fejlesztését, a foglalkoztatást és az energiapolitikát -, és szem előtt tartották a konvergenciaprogramot, valamint az Új Magyarország Fejlesztési Terv célkitűzéseit.