Lejár a kompenzációs listák benyújtásának határideje

MTI
2006.09.11. 06:31

Hétfőn lejár a kompenzációs listák benyújtásának határideje az október 1-jei önkormányzat választásra.

Az úgynevezett kompenzációs listát és az azon szereplő jelölteket legkésőbb hétfő 16 óráig, a fővárosi listát és az azon szereplő jelölteket legkésőbb kedden 16 óráig lehet bejelenteni.

A 10.000 lakosnál nagyobb településeken úgynevezett vegyes választási rendszerben választják a települési képviselő-testület tagjait; a vegyes választási rendszer egyéni kerületi választásból és egy kompenzációs listás mandátumkiosztásból áll.

A település területét választókerületekre osztják fel, és minden választókerületben egy képviselőt választanak meg. Minden választókerületnek külön szavazólapja lesz, amelyen az ott induló jelöltek szerepelnek. A választópolgár egy jelöltre szavazhat, és azé lesz a mandátum, aki a legtöbb szavazatot kapta.

Ha megvannak az egyéni választókerületben mandátumot szerzett képviselők, a választási bizottság kiosztja a többi mandátumot a kompenzációs listáról. A kompenzációs lista állításának feltétele, hogy adott párt vagy jelölőszervezet az egyéni választókerületek egynegyedében állítson jelöltet. Ennek nincs szavazólapja, mivel az egyéni választókerületben nem hasznosuló töredékszavazatok alapján arányosan történik a mandátumkiosztás.

A jelölteknek, illetve a jelölő szervezetnek a be nem nyújtott ajánlószelvényeket szintén hétfőn, 16 óráig meg kell semmisíteni; az erről készült jegyzőkönyvet csütörtökön 16 óráig kell átadni a választási bizottságnak.