Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Lejár a kompenzációs listák benyújtásának határideje

MTI
2006.09.11. 06:31

Hétfőn lejár a kompenzációs listák benyújtásának határideje az október 1-jei önkormányzat választásra.

Az úgynevezett kompenzációs listát és az azon szereplő jelölteket legkésőbb hétfő 16 óráig, a fővárosi listát és az azon szereplő jelölteket legkésőbb kedden 16 óráig lehet bejelenteni.

A 10.000 lakosnál nagyobb településeken úgynevezett vegyes választási rendszerben választják a települési képviselő-testület tagjait; a vegyes választási rendszer egyéni kerületi választásból és egy kompenzációs listás mandátumkiosztásból áll.

A település területét választókerületekre osztják fel, és minden választókerületben egy képviselőt választanak meg. Minden választókerületnek külön szavazólapja lesz, amelyen az ott induló jelöltek szerepelnek. A választópolgár egy jelöltre szavazhat, és azé lesz a mandátum, aki a legtöbb szavazatot kapta.

Ha megvannak az egyéni választókerületben mandátumot szerzett képviselők, a választási bizottság kiosztja a többi mandátumot a kompenzációs listáról. A kompenzációs lista állításának feltétele, hogy adott párt vagy jelölőszervezet az egyéni választókerületek egynegyedében állítson jelöltet. Ennek nincs szavazólapja, mivel az egyéni választókerületben nem hasznosuló töredékszavazatok alapján arányosan történik a mandátumkiosztás.

A jelölteknek, illetve a jelölő szervezetnek a be nem nyújtott ajánlószelvényeket szintén hétfőn, 16 óráig meg kell semmisíteni; az erről készült jegyzőkönyvet csütörtökön 16 óráig kell átadni a választási bizottságnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?