Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Civil tiltakozás a vasúti szárnyvonalak felszámolása ellen

MTI
2006.09.18. 12:01

Az európai mobilitási hét alkalmából több megszüntetésre ítélt vasúti mellékvonalon is végigvonatoznak hétfőn és kedden a Levegő Munkacsoport, valamint a Magyar Közlekedési Klub (MKK) képviselői, tiltakozva a kormány közlekedéspolitikája ellen. Somodi Mária, az MKK titkára elmondta, hogy a civil szervezetek több fős delegációi egyebek között a felszámolni tervezett Mezőhegyes-Battonya, a Makó-Hódmezővásárhely és a Szentes-Orosháza vonalakon utaznak a két nap alatt.

A vasútbarát tiltakozás célja felhívni a figyelmet arra, hogy minden európai polgárnak joga van az elérhetőséghez, ezt pedig a vonatközlekedés biztosítja, mondta a titkár. A civil szervezetek nem bíznak abban, hogy a vasút helyett ígért buszközlekedés a későbbiekben nem jut hasonló sorsra. Somodi Mária feltette a kérdést: ha majd kiderül a buszközlekedésről, hogy nem rentábilis, akkor azt is megszüntetik?

A titkár kitért a szervezetek környezetvédelmi aggályaira, amely szerint a vasúti szárnyvonalak leépítése a közúti forgalom fokozódásához, így növekvő légszennyeződéshez és több balesethez vezet. Somodi Mária jelezte, hogy az MKK és a Levegő Munkacsoport a vasúti mellékvonalak felszámolása helyett azokra épülő, interregionális hálózat kialakítását kezdeményezi. Az új, határmenti vonalakkal erdélyi településeket lehetne összekötni magyarországi állomásokkal, erre a titkár szerint román oldalról van fogadókészség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?