Megalakult, de működésképtelen a somogyi közgyűlés

MTI
2006.10.14. 14:31

Jogilag megalakult szombaton a Somogy Megyei Közgyűlés, gyakorlatilag azonban működésképtelen a testület, miután az eskütételt követően nem sikerül megválasztani az elnök, illetve alelnök(ök) megválasztásához szükséges jogi és önkormányzati bizottságot, ebből adódóan a testület vezető tisztségviselőit.

A vezető tisztségviselők és a jogszabályokban előírt, kötelezően megválasztandó bizottságok megválaszthatatlanságát az október elsejei helyhatósági választás szavazategyenlőséget hozó eredményeként kialakult patthelyzet idézte elő, ugyanis a 40 tagú somogyi közgyűlésbe tagokat delegáló három jelölőszervezet, a Fidesz-KDNP és az MSZP-Somogyért Egyesület alkotta koalíció egyaránt 20-20 mandátummal rendelkezik. (Utóbbiak a választáson külön listán 10-10 mandátumot szereztek.)

A három jelölőszervezet az alakuló ülést megelőzően két hétig egyeztetett, eredménytelenül. A Fidesz-KDNP az egyedül megszerzett 20 mandátum okán ragaszkodott ahhoz, hogy ők "adják" a közgyűlés elnökét, továbbá ahhoz is, hogy a korábbi elnök, Gyenesei István semmilyen tisztséget ne kapjon az új testületben.