Módosították az OCÖ szervezeti és működési szabályzatot

MTI
2006.11.08. 22:39
Módosította az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szervezeti és működési szabályzatát a szervezet közgyűlése szerdai budapesti ülésén; e szerint megszüntetik az alelnöki tisztségeket és kilenc szakbizottságot hoznak létre - mondta el Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke a közgyűlést követően az MTI-nek.

"A szervezeti és működési szabályzat mindazon pontját módosítottuk, amelyeket a kisebbségi törvénynek megfelelően módosítani kellett" - közölte Kolompár Orbán, hozzátéve, hogy olyan részeket is módosítottak, amelyek nem voltak összhangban az országos önkormányzati feladatok ellátásával.

Mint magyarázta, ez elsősorban amiatt volt így, mert a korábbi országos önkormányzat civil szervezet formájában működött.

Kolompár Orbán közölte: a döntéshozatali rendszer - minősített és egyszerű többségre vonatkozó - szabályait is módosították: egyszerű többségi döntéshez a jelenlévők felének és plusz egy embernek, a minőségi többségi döntéshez a mindenkori testület felének és plusz egy embernek az azonos szavazata szükséges.

A szabályzat módosítását - mint mondta - szinte egyhangúlag támogatta a közgyűlés.

A közgyűlés elfogadta a szervezet előző évi mérlegbeszámolóját is - közölte Kolompár Orbán. Mint mondta, az OCÖ pozitív mérleggel zárta az előző évet.

Elmondta: a mérlegbeszámoló kapcsán derült fény arra, hogy a Farkas Flórián (korábbi elnök) vezette OCÖ eltakargatta a szervezet lakásépítési kht.-jének tartozását. A kht.-nek körülbelül húszmillió forintos tartozása van. Erről nekünk "nem igazából volt tudomásunk" - fűzte hozzá.

Az OCÖ elnöke közölte: az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ (amelyben hétfőn hajnalban, valószínüleg gyújtogatás miatt, tűz ütött ki) értékesítéséről egy évvel ezelőtt hozott határozatot a közgyűlés megerősítette.

Kolompár Orbán elmondta azt is, hogy a zárt közgyűlést nyugodt, higgadt légkörben tartották, nem volt értelmetlen vita, a képviselők konstruktívak voltak.