A jövő héten kerül a kormány elé a kórházi törvényjavaslat

MTI
2006.11.10. 15:00

Már a jövő héten a kormány elé kerülhet a kórházi struktúra átalakítását célzó törvényjavaslat. Erről az egészségügyi miniszter beszélt a Kuncze Gábor SZDSZ-elnökkel közös sajtótájékoztatón pénteken, a Liberális Egészségügyi Tanács ülése után. Szakmai indokok, a méltányos hozzáférés elve kívánja meg, hogy egy racionális kórházfejlesztési programot fogadjon el a kormány, ami hosszú távon garantálja az intézmények biztonságos működését, finanszírozhatóságát, és csökkenti a szakmai és területi egyenlőtlenségeket, fogalmazott Molnár Lajos, aki szerint erről a javaslatról még az idén szavazhat a parlament.

Az egészségügyi miniszter elmondta, a kórházfejlesztési törvényjavaslat a kiemelt intézmények esetében meghatározza a minimális kapacitásokat, amelyek garantálják a biztonságos, magas szintű ellátást. Az ezen túli kapacitásokról szóló döntést a regionális egészségügyi tanácsokban kell meghozni. A szakmai egyeztetések már négy hónapja zajlanak, a tulajdonosokkal történő egyeztetés ezen a héten kezdődött meg.

Kuncze közölte, a Liberális Egészségügyi Tanács határozottan kiáll amellett, hogy ne változzanak meg az eredeti szándékok az egészségügy átalakítása, ezen belül a patika-liberalizáció kapcsán. Az SZDSZ szerint a fő cél az, hogy a tízmillió magyar állampolgár úgy érezze, az egészségügyben megfelelő színvonalon szolgálják ki, ami hozzájárulhat a gyorsabb gyógyuláshoz, valamint az átlagéletkor növekedéséhez Magyarországon.