Gyártók nélkül is árulható a gyógyszer benzinkutaknál

MTI
2007.01.22. 15:22

A gyógyszergyártóknak a jövőben nem kell külön nyilatkozniuk arról, hogy egyetértenek-e egy adott termék patikán kívüli forgalmazásával - az erről szóló döntésről hétfőn tájékoztatta az Egészségügyi Minisztérium az MTI-t.

A módosított rendelet értelmében amennyiben egy termék az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakmai engedélye alapján árusítható patikán kívül is, akkor ez a minősítés automatikusan bekerül a termék forgalomba hozatali engedélyébe, vagyis nincs szükség a gyártó egyetértésére.

A rendelet módosításának oka - mint a közleményben olvasható -, hogy "felmerült a gyanú, hogy egyes gyártók azért nem engedélyezik termékeiknek patikán kívüli forgalmazását, mert gyógyszertárak és patikusok azzal fenyegették meg őket, hogy ezeket a termékeket a patikájukban sem fogják árusítani".

Ez a gyakorlat, hogy a gyártóknak nem kell nyilatkozniuk a gyógyszertáron kívüli forgalmazásról, illeszkedik az európai közösség többi tagállamának szabályozásához - írja közleményében az Egészségügyi Minisztérium.