Lokátorellenes népszavazás

MTI
2007.01.27. 17:02

A lokátorellenes Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) programsorozatot indít a jövő héttől a Tubesre tervezett NATO-radarral kapcsolatos márciusi helyi népszavazás sikeréért - közölte a szervezet szóvivője szombaton a Pécs melletti Tubes-hegyen tartott sajtótájékoztatón.

Több környezetvédelmi konferenciát rendezünk a témában szakértők részvételével és sorkatonák szokásához híven minden nap centivágást tartunk a főterén, érzékeltetve: közeledik a referendum ideje. Emellett utcai akció keretében egy nagy léggömböt viszünk át a városon, hogy mindenki megtudja, miről kell dönteni - tette hozzá Vicze Csilla.

A szóvivő beszámolt arról, hogy rendezvényeikkel szeretnék tudatosítani a pécsiekben: ha március negyedikén a felnőtt korú lakosság több mint fele elmegy szavazni és a szavazók többsége elutasítja a radarberuházást, az kötelező érvényű a képviselő-testületre nézve és "véglegesen lezárható lesz a Tubes-ügy". Nagy a tét. Mindenki érezze a saját felelősségét. Ha ezt az esélyt elhalasztjuk, már nem mi fogunk dönteni, hanem a fejünk felett döntenek - fogalmazott Vicze Csilla.

A pécsi közgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy március negyedikére tűzi ki a NATO-lokátorral kapcsolatos népszavazást. A vasárnapra eső referendum során a baranyai megyeszékhely mintegy 123 ezer választópolgára a következő kérdésre adhat választ: "Egyetért-e ön azzal, hogy a pécsi építési szabályzat és a szabályozási terv módosuljon akként, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne épülhessen katonai radar?"

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele részt vesz, s akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonos választ ad. Amennyiben a referendum érvényes és eredményes, a polgárok többsége pedig elutasítja a beruházást, az önkormányzat ennek megfelelően köteles módosítani a terület rendezési tervét. A referendum kiírására azt követően került sor, hogy civil szervezetek ennek érdekében a közelmúltban összesen 12 789 aláírást gyűjtöttek össze.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult. Különböző szervezetek az emberek egészségét és biztonságukat féltve az új helyszínen is ellenzik a beruházást, bár a független szakértői vizsgálatok alapján a hegy alkalmas az építkezésre.