Az OVB elutasította a Jobbik népszavazási kezdeményezését

MTI
2007.01.29. 22:00

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfőn este ismét elutasította a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos népszavazási kezdeményezését, illetve a hitelesítésre benyújtott aláírásgyűjtő ívet.

A Jobbik a következő kérdésben kezdeményezett volna országos népszavazást: "Egyetért-e azzal, hogy az a magyar állampolgár, aki az MSZMP vagy a KISZ meghatározott országos vezető testületeinek tagja volt (az MSZMP KB tagja, az MSZMP PB tagja, az MSZMP KB titkára, az MSZMP KB osztályvezetője, az MSZMP KB osztályvezető-helyettese, a KISZ KB tagja, a KISZ KB titkára), a jövőben ne tölthessen be államtitkári vagy annál magasabb rangú kormányzati tisztséget?"

Az OVB a népszavazásra feltenni kívánt kérdéssel kapcsolatban megállapította, hogy az nem egyértelmű, hiszen nem határozható meg a kérdés alapján, hogy a kezdeményezés milyen tisztséget sorolna az államtitkárnál magasabb rangú kormányzati tisztségek közé.

Megállapította továbbá az OVB, hogy a kérdés szavazásra bocsátására csak azt követően kerülhetne sor, ha a magyar állampolgárok egy részével szemben módosítanák a közhivatal viselésének szabadságára és a politikai diszkrimináció tilalmára vonatkozó rendelkezéseket.

Az OVB a kérdést burkolt alkotmánymódosításra irányuló tartalma miatt utasította el - olvasható a határozat indoklásában. Az OVB döntését a Jobbik nem fogadja el, és az Alkormánybírósághoz fordul - közölte az MTI-vel a szervezet. Vona Gábor, a Jobbik alelnöke közleményében azt írta, továbbra is szükségesnek tartják, hogy Magyarországon megszülessenek végre "a valódi rendszerváltozás személyi garanciái".