Perelnek a kaposvári tűzoltók

MTI
2007.02.06. 06:32

Munkaügyi bírósághoz fordulnak a kaposvári tűzoltók, akik a ledolgozott túlórák után járó bruttó 120 millió forintért perelnek, közölte Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) területi ügyvivője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint Magyarország Európai Unióhoz történt csatlakozása óta az uniós jogszabályok szerinti heti 40 óra helyett a csatlakozás évében 54, és az idén is még 50 órát dolgoztak. A tűzoltók betartva a szolgálati utat előbb a munkahelyi felettesüknek jelezték követelésüket, ám eredménytelenül.

"Két év óta nem történt változás a túlórák ügyében, most pedig arról értesültünk, hogy valamennyi kaposvári tűzoltó szolgálati panaszát elutasították, ezért a bírósághoz fordulunk jogorvoslatért" - mondta a szakszervezeti vezető.

A szakszervezet megbízott egy soproni ügyvédcsoportot, ők képviselik a perben a 71 kaposvári tűzoltót. Somogyban még további száz kollégájuk érintett. Sikeres per esetén országosan akár 7-8 milliárd forinthoz juthatnak a tűzoltók, mondta Árok Kornél.