Partnerségi viszonyt ajánl az MDF a Fidesznek

MTI
2007.02.23. 12:13

A középosztály védelmében ajánlott pártja nevében partnerségi viszonyt a Fidesznek Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke a Népszabadság pénteki számában közzétett írásában. "Mi most nem szövetségeseket keresünk, hanem cselekvő partnereket" - írta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint a "középosztály azonnali intézkedéseket követelő válsága" indokolja, hogy a párt parlamenti frakciója találkozóra hívta meg Orbán Viktort, a Fidesz elnökét.

Dávid Ibolya szerint az MDF-frakció és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábbi hasonló találkozója bizonyította, hogy van ma Magyarországon létjogosultsága a pártok közti párbeszédnek. Ehhez hozzátette, hogy bár első pillantásra "valóban fényévnyi távolság van" az MDF és a Fidesz ellenzéki szerepfelfogása között, "a politika mélyrétegeiben számos szál köti össze" a két pártot. "Hatalmi érdekek által elfojtott természetes kötelékek fűznek össze bennünket, és ez alapul szolgálhat legalább a korrekt párbeszéd kialakításához" - írta az MDF elnöke.

Dávid Ibolya megírta, hogy a Fidesz elnökével tervezett találkozón két fő területre szeretnének összpontosítani. Egyrészt "az igazságos adózás kérdéskörét" említette, valamint azt, hogy csak a kormánypártok és az ellenzék összefogásával lehetséges a kétharmados többséget igénylő döntéseket meghozni az Országgyűlésben. Az ilyen többséget igénylő kérdések között említette a párt- és kampányfinanszírozás rendszerének reformját, "a politikai elit intézményesített törvényszegésének" megszüntetését.