Együtt emlékezett a Fidesz és az MSZP Szombathelyen

MTI
2007.02.25. 21:34
Nem az előre meghirdetett helyszínen emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól Szombathelyen vasárnap, mert a szervezők nem kaptak közterület használati engedélyt az önkormányzattól.

Eredetileg az egykori Államvédelmi Hatóság Király utcai épületének falán elhelyezett emléktáblánál lett volna a kegyeleti megemlékezés és a koszorúzás, mint a megelőző években, de most a szervezők "technikai okokra" hivatkozva a Savaria Szálló előtti térre irányították át a megemlékezésen megjelent több mint kétszáz embert.

A megemlékezést kizárólag civil szervezetek szervezték, a Honderű Asztaltársaság, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Recski Szövetség és az 56-os Szövetség.

Tímár Péter, a Honderű Asztaltársaság elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a helyszínváltoztatás oka az volt, hogy nem kaptak közterület használati engedélyt a helyi önkormányzattól.

Szavai szerint "a szervezők is hibáztak", hiszen a jogszabályban előírt határidőnél később adták be kérelmüket, ám a korábbi években az önkormányzat illetékesei rugalmasabban kezelték a dolgot.

"Ahhoz, hogy az ünnepséget az eredeti helyszínén lehessen megtartani, le kellett volna zárni az utcát a forgalom elől, ehhez pedig az önkormányzatnál és a rendőrségen is be kellett jelenteni a rendezvényt" - mondta.

A megemlékezés során a beszédek helyszínéről gyertyákkal, fáklyákkal, nemzeti színű zászlókkal a kézben a Király utcai ház falán elhelyezett emléktáblához vonultak, és csendesen megkoszorúzták azt.