Gittegyletek lesznek a regionális fejlesztési tanácsok

MTI
2007.02.26. 10:43

A kormányzat decentralizálásról beszél, miközben centralizál; a regionális fejlesztési tanácsokból például döntési jogkör elvonásával gittegyleteket kreál - mondta a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke sajtótájékoztatón hétfőn Veszprémben.

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács munkaszervezete, az ügynökség olyan szerződést köt a Bajnai Gordon által vezetett Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, melynek értelmében a régió fejlesztési ügynöksége a döntéseit illetően szinte teljes mértékben alá van rendelve az országos szervezetnek - hangsúlyozta Lasztovicza Jenő.

<>Lényegében az igazgatók kinevezésétől kezdve szinte valamennyi fejlesztéssel, pénzelosztással kapcsolatos döntés a fejlesztési kormánybiztos által irányított nemzeti ügynökséghez tartozik. A regionális tanács által elfogadott szerződés-tervezetben olvasható az is, hogy az 50 millió forintos összegnél nagyobb pályázatok esetében is minden döntés Budapesten születik meg, a régió legfeljebb véleményezhet, ám akinek a pályázatát ott jónak tartják, még nem biztos, hogy nyer is - mondta a veszprémi megyegyűlés fideszes elnöke.

Lasztovicza Jenő elmondta: az egymilliárd forint feletti összegben nyertes pályázatoknál pedig még a közbeszerzést is a központi fejlesztési ügynökség irányítja, ott fogják megmondani, hogy mely beruházásoknak ki lesz a kivitelezője.