Fákat vágnának ki a 4-es metró állomásainak építői

MTI
2007.03.19. 13:55

Csaknem félszáz fa kivágását kezdeményezték a 4-es metró építői a Rákóczi, a Kálvin és a Baross téri állomások építése miatt, közölte a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója. Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn szakbizottsági tárgyalást javasolt a Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által jegyzett, a fakivágásokról szóló előterjesztésről, amelyről végső döntést várhatóan jövő héten hoz a Fővárosi Közgyűlés. Ugyancsak a jövő héten kerül a közgyűlés elé a 4-es metró építésével összefüggő tájékoztató is, tette hozzá.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a tervezett metróállomások környezetében, illetve a VIII. kerületben idén több mint 130 új fa ültetését is tervezik, így a közterületen a fák száma összességében növekedni fog. Az igazgató kifejtette, hogy a fák kivágására a 4-es metró építéséhez elengedhetetlen műtárgyak elhelyezése miatt van szükség. A metróállomások, valamint a Rákóczi téri mélygarázs építése miatt kivágandó fák helyett jórészt az Orczy és az Üllői úton, a Múzeum körúton, a Kerepesi úton és a József körúton ültetnek majd új növényeket. A legtöbb fát, 29-et a Rákóczi téren vágják majd ki. A Baross téren 18, a Kálvin téren pedig egy fa kivágása várható.

Hagyó Miklós és Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettesek nem kívántak nyilatkozni a kabinet ülésen szereplő előterjesztésekről.