Nem lesz népszavazás a Szabadság téri emlékműről

MTI
2007.04.06. 17:34

Összegyűlt a szükséges 200 ezernél mintegy tízezerrel több támogató aláírás a Szabadság téri szovjet emlékmű ügyében tartandó népszavazásra - közölte a népszavazást kezdeményező Deport, 56 és az aláírásgyűjtést szervező Magyarok Világszövetsége vezetői pénteken sajtótájékoztatón. A Deport, 56 vezetősége úgy döntött, hogy nem adja le az Országos Választási Bizottságnak a 200 ezer aláírást tartalmazó íveket - közölte Szerdahelyi Szabolcs, a szervezet elnöke.

A népszavazásra feltenni kívánt kérdés: "Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Budapest főváros felszabadításánál elesett szovjet katonák emlékének megörökítéséről szóló, 1945. évi IX. törvényt?" Patrubány Miklós közölte,tudomásukra jutott, a kormány a parlament elé készül terjeszteni egy deregulációs törvénycsomagot, amelynek elfogadása esetén hatályon kívül helyeznék a kérdésben érintett törvényt.

Ez által a népszavazás okafogyottá válna - mondta az MVSZ elnöke, hozzátéve, hogy ebben az esetben azt javasolják, a népszavazásra fordítandó összeget egészségügyi célokra használják fel.