Fodorra számítanak a csepeli ellenzékiek galvániszap-ügyben

MTI
2007.05.07. 17:32

A környezetszennyező hatású csepeli galvániszap azonnali eltávolítására szólította fel Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi minisztert a csepeli önkormányzat Fidesz-KDNP képviselőcsoportja hétfőn. A 2003 nyarán Csepelen illegálisan lerakott 1200 tonna, nehézfémeket tartalmazó galvániszap miatt a szabad demokrata politikushoz címzett levélben Németh Szilárd frakcióvezető úgy fogalmaz, hogy a "galvániszap haladéktalan elszállítása, ártalmatlanítása, a csepeli telepek kármentesítése érdekében" Fodor Gábor tegyen meg mindent.

A hétfőn miniszteri esküt tett politikushoz írt levelében a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának vezetője azt is szorgalmazta, hogy Fodor Gábor vonja vissza a Fidesz környezetvédelmi szakértője, Illés Zoltán ellen tett büntetőfeljelentést. Február közepén "közveszéllyel fenyegetés bűncselekménye" miatt büntetőfeljelentést tett Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakértője ellen a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, tájékoztatott akkor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A Fidesz szerint katasztrófaveszély van Csepelen a galvániszap miatt, mert az a helyi ivóvízbázis mellett a Duna közelsége miatt veszélyezteti az ország más településeit, valamint Szerbiát, Romániát és Bulgáriát is, mondta február eleji sajtótájékoztatóján Illés Zoltán, aki szerint Persányi Miklós, az akkori környezetvédelmi miniszter volt a felelős a kialakult helyzetért.