Jenő
-3 °C
6 °C

Az OPNI tulajdoni viszonyait vizsgálják

MTI
2007.05.07. 17:40

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek (OPNI), a Lipótként ismertté vált egykori tébolydának nincs alapító okirata, mert az intézményt annak idején rendeleti úton hozták létre, közölte Kapronczay Károly, a Semmelweis Egyetem Orvostörténeti Múzeumának főigazgatója hétfőn. Az ügy előzménye, hogy az intézmény megszüntetésének hírét követően jelentkezett a Schwartzer család leszármazottja, aki szerint felmenője, Schwartzer Ferenc annak idején azzal a feltétellel ajándékozta az államnak a lipótmezei ingatlant, hogy ott kétszáz évig elmeintézetet működtetnek. Az elmúlt hetekben ugyanakkor nem sikerült ajándékozásra utaló dokumentumot fellelni.

Kapronczay Károly történész elmondta, hogy Schwartzer Ferenc a tébolyda létrehozásánál csak szaktanácsadóként tevékenykedett, az ingatlan tehát nem volt az övé. Mint fogalmazott, Schwartzer Ferencnek és leszármazottainak csak "eszmeileg" lehet köze a Lipóthoz. Utalt arra, hogy Schwartzer Ferenc 1850-ben maga is alapított egy elmegyógyintézetet Vácott, melyet két évvel később áthelyezett Budára. Ez az intézmény a mai Kékgolyó utcai onkológia területén működött, nem a Lipótmezőn - szögezte le a történész.

Bárándy György, a Schwartzer család ügyvédje elmondta, ő azt vállalta, hogy megpróbálja tisztázni"az egykori tébolyda ingatlanának eredeti tulajdonviszonyait. "Egyelőre nem találtam olyan nyomot, ami az ajándékozási szerződés meglétét erősítené" - fogalmazott az ügyvéd, aki ugyanakkor nem zárta ki ezt a lehetőséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?