Eddig több mint harmincan érdeklődtek a Korményzati Negyed iránt

MTI
2007.06.12. 14:24

A kormányzati negyeddel kapcsolatos tervpályázatot 32-en vásárolták meg keddig, közölte Láng Balázs, a Kormányzati Negyed Projekt kommunikációs vezetője az MTI-vel kedden. Az érdeklődők kétharmada magyar, többen vidéki városokból szeretnének indulni a pályázaton. A pályázók között számos német tervezőirodát találni. A tenderen részt vesz még francia, spanyol, japán, kanadai és brit pályázó is.

A kormányzati negyed megvalósítására vonatkozó tervpályázat beadásának első határideje ez év május 21. volt. A pályázat első kiírását követően - a közzététel utáni három hétben - mindössze 9 pályázó vásárolta meg a dokumentációt. A kiírást módosították, ezért a dokumentáció megvásárlásának határideje június 29-ére, a beadás pedig július 11-re tolódott. A projekt megvalósítására megjelenő kétfordulós közbeszerzési eljárás eredménye novemberre várható, amelyet követően megindulhat a kivitelezés, és 2009-ben költözhetnek be az intézmények.

A kormányzati negyed épületegyüttesének megépítése 42 milliárd forintba kerül az állam és a magánszféra együttműködésén alapuló PPP-konstrukcióban. A projektről szóló országgyűlési határozati javaslat 142,5 milliárd forint felső korlátot szab a projekt teljes költségének. A kormányzat jelenleg mintegy 100 milliárd forint értékű ingatlan-együttesben működik, amelyek fenntartási költsége évente 13 milliárd forintot tesz ki. Ehhez képest a kormányzati negyed szolgáltatási díjakban megjelenő üzemeltetési költsége 5 milliárd forint lesz.