A Fidesz visszaállamosítaná az egészségbiztosítási kasszát

MTI
2007.06.29. 17:47

Amennyiben a Fidesz kormányra kerül, visszaállamosítja az egészségbiztosítás pénzalapját, jelentette ki Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere ezt annak kapcsán mondta, hogy egyes hírek szerint a magánbiztosítók kétharmados törvényben szeretnék garantáltatni a biztosítási reformot, mert félnek attól, egy esetleges politikai fordulat után elveszítik a pozíciójukat.

"Ettől nem kell félniük, erre biztosan számíthatnak, mert ha politikai fordulat lesz, azonnal vissza fogjuk csinálni a privatizációt, újra államosítani fogjuk az egészségbiztosítás pénzalapját, mert nem tűrhető, hogy apáink, nagyapáink befizetései, anélkül, hogy őket megkérdeznék, magánkézbe kerüljenek" - jelentette ki Mikola István, aki szerint semmi esély nincs egy ilyen kétharmados törvény elfogadására. A képviselő a kormányoldal elképzeléseit vázoló öt oldalas dokumentumot inci-finci anyagnak nevezte, és elképesztőnek tartotta, hogy öt oldalban írnak le egy ilyen nagy átalakítást.

"Senki nem akarja az Egészségbiztosítási Alapot magánosítani. Ez az emberek tudatos félrevezetése" - jelentette ki a szocialista Kökény Mihály. Hangsúlyozta, a koalíciós pártok javaslata azt tartalmazza, hogy a változatlanul egységes Egészségbiztosítási Alapból térségenként működő, regionális egészségpénztárak teljesítik a kifizetéseket, ők szerződnek a szolgáltatókkal. Szigorú szabályok szerint, a magántőke kisebbségben jöhet be a rendszerbe - tette hozzá. Mint mondta, minden alapot nélkülöz, hogy a biztosítók kétharmados törvényben szeretnék garantáltatni a biztosítási reformot. "Mikola István előszeretettel beszél feltételezésekről, amit aztán soha semmiféle bizonyíték bemutatása nem követ" - jegyezte meg.