Gusztáv
-4 °C
1 °C

Jövőre törvényt hoznak az otthonszülésről

Független Hírügynökség
2007.09.09. 20:37

Jelenleg semmi sem szabályozza ugyanis, hogy ki és milyen feltételekkkel hozhatja világra gyermekét saját lakásában - hangzott el vasárnap este az RTL Klub Híradójában.

A kérdéssel foglalkozó szakember szerint nem szabad felesleges kockázatot vállalni addig, amíg nincsenek konkrét szabályok. Szerinte az otthonszülés gyakorlata itthon azért nem elfogadható, mert nincs meg a megfelelő háttere - nincs megszervezve például az, hogy azonnal kórházba szállítsák a kismamát, ha komplikáció lépne fel - mondta Rákóczi István szülész-nőgyógyász professzor.

Az egészségügyi miniszter szerint pontosan kell szabályozni, hogy ki az, aki szülhet otthon. Tisztázni kell, hogy lehet-e kórházon kívül elvégezni egy ikerszülést, illetve veszélyeztetett terhesség esetén ne lehessen otthon szülni - mondta Horváth Ágnes.

A tárca vezetője szerint szabályozni kell még azt, hogyan fogják ellenőrizni a Mamagzati szívhangot, milyen más felszerelések kellenek még, és hogyan tartják a kapcsolatot a kórházzal, mentőkkel.

Magyarországon évente körülbelül 300 nő dönt úgy, hogy otthon szül, a szakemberek szerint az új törvény miatt most ez a szám nőni fog.