MSZP: Orbánnak hatalmában áll az utcai nyomást fenntartani

MTI
2007.09.18. 16:04

Az MSZP szerint Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének érdeke pártján belül integrálni a szélsőjobboldali erőket, és hatalmában áll az utcai nyomást fenntartani a radikálisok segítségével. Erről Varga László, a szocialisták országgyűlési képviselője, a Fiatal Baloldal elnöke beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A szocialista politikus a Le Monde című francia napilap hétfői számában megjelent Orbán-interjúra alapozta ezt az állítást. A cikkből Varga László két mondatot emelt ki. Az egyikben a Fidesz elnöke azt mondta, "az általunk képviselt demokratikus jobbközéptől jobbra nincs jelentős szervezet, és nem is lesz. (...) Ez része személyes stratégiámnak." A másik hivatkozott mondatban Orbán Viktor arról beszélt, hogy "a referendum érdekében meg fogjuk tartani az utca nyomását."

Varga László úgy vélekedett: Orbán Viktor egyértelműen elismeri, hogy a kezdetektől személyes stratégiája volt, hogy a szélsőjobbot integrálja a Fideszbe. Így már érthető - folytatta - , hogy a Fidesz kongresszusán árpádsávos zászlóval megjelenő embertől miért nem határolódott el a Fidesz. Az MTI azon kérdésére, hogy Orbán Viktor az utca nyomása alatt lehet, hogy a népszavazáshoz szükséges aláírások összegyűjtését értette, Varga László azt mondta: a pártelnöknek egyértelművé kellene tennie, hogy mit ért az utca nyomása alatt. "Ezek a kiszólások egyértelműen, láthatóan mindig a szélsőjobboldalnak szólnak" - fogalmazott, megjegyezve: hétfőn is láthattuk, milyen az utca nyomása.