Hétfőn közlik az egészségügyi reform részleteit

MTI
2007.10.06. 16:27

Az Egészségügyi Minisztérium elkészítette az egészségbiztosítási reform részletes koncepcióját, amit hétfőn nyilvánosságra hoz és a jövő héttől egyeztetést kezd a koncepcióról a szakmai szervezetekkel és a politikai pártok képviselőivel, tájékoztatott a tárca sajtóosztálya szombaton. A közlemény szerint a szolidaritást biztosítja, hogy fenntartják a kötelező biztosítás elvét, így senki nem marad ellátás nélkül, a pénztárak nem szelektálhatnak a betegek között, és aki nem választ magának pénztárt, azt a területileg illetékes pénztár köteles biztosítani.

Az új rendszerre való áttérés nem jár járulékemeléssel, a jövőben is mindenki jövedelemarányos járulékot fizet, és a pénztárak fejkvótát kapnak az egyes biztosítottak után, tartalmazza a dokumentum. Hozzáteszik, ezzel a rendszer megőrzi, megerősíti a nemzeti kockázatközösséget.

A sajtóosztály tájékoztatása szerint a szakmai szervezetekkel és a politikai pártok kezdeményezett egyeztetésektől azt várja az Egészségügyi Minisztérium, hogy segítik a parlamentnek benyújtandó jogszabály elkészítését.