Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nyilasok áldozataira emlékeztek a fővárosban

MTI
2007.10.14. 20:38

A nyilas korszak áldozataira emlékeztek vasárnap ezren Budapesten, a Szent István parkban található Raoul Wallenberg-emlékműnél. Az 1944. október 15-i magyarországi nyilas hatalomátvétel 63. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen Iványi Gábor metodista lelkész azt mondta: "két-három emberöltővel a borzalmak után fáradni kezd még az igazán felzaklatott emlékezet is; megint elképzelhetőnek tűnik az, hogy különbséget tegyünk ember és ember között, (...) és megint megelevenedik az a szörny, amely (...) pusztulást vitt véghez". Kötelességünk emlékezni a meggyilkoltakra és a mártírokra - fűzte hozzá. Iványi Gábor hangsúlyozta, hogy az emlékezés a magyar történelem leggyalázatosabb korszakára egyben tiltakozás is.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke beszédében úgy fogalmazott: "mi a meggyilkoltak leszármazottjai vagyunk. Azok, akik ma bakancsban, fekete egyenruhában masíroznak árpádsávos zászlóval Budapest utcáin, azok a gyilkosok leszármazottjai." Elsősorban a Magyar Gárda mögött meghúzódó politika felelőssége az, hogy ma Magyarországon tapasztalható ez a jelenség - fűzte hozzá. Az OCÖ elnöke fontosnak nevezete, hogy a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályozás mihamarabb megszülessen, mert - mint mondta - "az a nagy fekete szörny, amely hatvanhárom évvel ezelőtt elindította ezt a nagy pusztítást, az ma megint jelen van Budapest utcáin".

Kolompár Orbán kérésére az emlékezők megfogták egymás kezét és azokat magasba emelve azt skandálták: "Soha többé fasizmust!" A rendezvényen képviseltette magát - a többi között - a Magyar Antifasiszta Liga, a Magyar Békeszövetség, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Nagy Imre Társaság.