Az MSZP szerint el kell számoltatni a képviselőket

MTI
2007.11.20. 00:22

Az Országgyűlés hétfőn este folytatta le az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitáját.

A Göndör István és Balogh László szocialista képviselők által jegyzett előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatokról szólva Géczi József Alajos (MSZP) elkeseredettségét fejezte ki, mivel álláspontja szerint egyes pártvezetők döntése miatt gyakorlatilag nincs esély a kétharmados parlamenti többséget igénylő javaslat elfogadására.

A módosító indítványok kapcsán támogatta azt, hogy a képviselőknek ne minden évben kelljen vagyonnyilatkozatot benyújtaniuk, hanem csak a ciklus elején, majd a felénél és a végén.

Szorgalmazta azt is, hogy - mint sok más európai országban - kapjanak juttatást, vagy kegydíjat azok a képviselők, akiknek megrokkanásuk miatt kell befejezniük parlamenti pályafutásukat, illetve ugyanilyen juttatásban részesüljenek özvegyeik és árváik. Hozzáfűzte, hogy egy sor európai országban a törvényhozás biztosítást köt ilyen tragikus esetekre.

Göndör István (MSZP) a vitában elhangzottakra reagálva ugyancsak bírálta Orbán Viktor fideszes pártelnököt a javaslat elutasítása miatt.

Álláspontja szerint az előterjesztésben arról van szó, hogy a képviselők is fizessenek annyi adót és járulékot, mint azok, akik nem a parlament falai közt dolgoznak, vagy vállalkoznak.

A jelenlegi helyzet szemléltetésére elmondta: most az a képviselő, akinek 360 ezer forint a nettó keresete, ugyanannyi adót fizet, mint az a képviselőtársa, akinek 560 ezer.

A politikus szerint a képviselőknek legalább egy kiváltságukról le kell mondaniuk. Hozzáfűzte, hogy ugyanakkor tekintettel kell lenni arra is, hogy a képviselőknek vannak olyan hivatalos költségeik, amilyenek senki másnak nincsenek, de ezeket a költségeket álláspontja szerint el kell számolni.

Göndör István a javaslatot elutasító politikai erők mellett bírálta a sajtót is, amiért meglátása szerint csak az megy át a közvéleménynek, hogy többszörösére emelkedne a képviselők javadalmazása, pedig szerinte nem erről van szó, hanem a közélet megtisztításáról.

Az elnöklő Lezsák Sándor lezárta a részletes vitát, a módosító javaslatokról várhatóan következő ülésén határoz a Ház.

A levezető elnök - felszólaló híján - ugyancsak lezárta a miniszterek és az államtitkárok illetményének és juttatásainak nyilvánosságáról szóló törvényjavaslat részletes vitáját is.