Fidesz: "hatalmi tilitoli" késlelteti a népszavazást

MTI
2007.11.27. 13:38

A Fidesz szerint "szándékos hatalmi tilitoli", az Országos Választási Bizottság (OVB) és a népszavazási aláírásokat ellenőrző kormányzati hivatal összejátszása késlelteti a Fidesz által kezdeményezett népszavazást - mondta Deutsch-Für Tamás. A politikus szerint biztosan megvan a forgatókönyv a kormány boszorkánykonyhájában arra, hogy ne december 17-ig, hanem csak a tavaszi ülésszakon, február első felében szülessen meg az Országgyűlés döntése.

Az ellenzéki párt politikusa szerint az OVB és a népszavazási aláírásokat ellenőrző Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatala összejátszik egymással, hogy minél tovább meg lehessen akadályozni az aláírások ellenőrzésének befejezését és a hitelesítésről szóló OVB-döntés meghozatalát.

Deutsch-Für Tamás két levélre hivatkozott. Az egyikben Szigeti Péter OVB-elnök Orbán Viktornak írt válaszlevelében azt írja, hogy addig nem tűzhet ki ülést, amíg nem érkezik az aláírások ellenőrzéséről szóló jelentés. Egy másik levélben viszont a népszavazási aláírásokat ellenőrző Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatalának vezetője, Urbán György úgy véli, hogy az OVB vezetőjének kell kérnie, ha kérdésenként önállóan szeretne jelentést. Hétfőn az OVB fideszes delegáltja kezdeményezte, hogy az OVB tartson soron kívüli ülést november 29-ig, vagyis csütörtökig. Ha ez megtörténik, akkor az Országgyűlésben akár már a jövő héten napirendre kerülhet a népszavazás elrendeléséről szóló határozati javaslat.