Gyurcsány egy csöppet sem fél a népszavazástól

2007.12.06. 23:07

A vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséért a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazásról a miniszterelnök a Nagy párbeszéd című rendezvénysorozat mai, Ajkán tartott állomásán azt mondta, hogy "egy csöppet" sem tart tőle, mert szerinte a magyar emberek megértik: a népszavazás már most elbukott, mert a kormány ettől nem fog lemondani. Szerinte a legnagyobb indulattal azok az emberek fordulnak szembe a kormánnyal, akiknek egyáltalán nem szociális problémáik vannak, hanem politikai előítéleteik.

Az egészségügy reformjáról elmondta, hogy ma Magyarországon egyetlen olyan szereplője sincs az egészségügynek, akit érdekelne, hogy mi mennyibe kerül. "De én nem akarom Magyarországot azzal ámítani, hogy arról szól az ország, hogy bediktáljuk a kormánynak, kinek mire van szüksége, mert ebből lesz az igazi hazugság" - hangsúlyozta. Szerinte az egészségbiztosítás átalakításának az utolsó lépése arról szól, hogy "szerzünk egyetlen olyan résztvevőt ebben a rendszerben, akinek az lesz fontos, hogy önök úgy érezzék, ki vannak szolgálva". Egy biztosító lesz, de sok pénztár - tette hozzá, hangsúlyozva: legyen választási lehetőség, de legyen valaki, akinek az is fontos, hogy nem számláztak-e többet a szolgáltatásért.

Megjegyezte: hangoztatják azt is, hogy legyen az egészségügy ingyenes, ne legyen vizitdíj és kórházi napidíj. "Akkor miért csak az egészségügy legyen ingyenes, legyen az a víz, az áram is, a kenyér, sőt legyen ingyen minden, szavazzuk meg" - mondta.